Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Den store våbenofring ved Illerup Ådal

Du har nu gået 1,815 meter. Det svarer til, at du nu er i yngre romersk jernalder mere præcist ca. år 205 e.vt. 

 

Den store Våben ofring ved Illerup ådal ca. 205  

For godt 1800 år siden blev en hær på måske 1000 mand fra området, hvor Norge og Sverige grænser op til hinanden, besejret et ukendt sted i Jylland. Det var en blodig kamp. Mange jyder deltog i kampen, men hvem havde organiseret dem i den hær der stillede sig op som den eneste forsvarslinje mellem angriberne fra nord og herredømmet over Østjylland? Det ved vi ikke!   

HG 

Kilde: youtube.com/Moesgaard museum 

Det var en god dag for danskerne. Hæren fra norden blev besejret, men ikke uden en vis pris. Også en stor del af den østjyske hær var blevet slået ihjel.  

Da kampen var slut, regner man med, at de samlede alt det udstyr fra de besejrede, som de kunne finde, og tog det med til Illerup ådal Først har de ødelagt alt krigsudstyret og så har de ofret det til guderne ved en kæmpefest med dansere. Der er blevet ofret våben som sværd, spyd og lanser til deres krigsgud, hvor Tyr nok ville være det bedste bud.  Men også heste, skjolde og personligt udstyr som kamme og fyrtøj. Der er ingen spor i Illerup ådal af de overvundne krigere. Hvad der er blevet af krigerne, er der ingen der ved, men de er højest sandsynligt blevet dræbt, eller gjort til slaver. Om de døde fjender er blevet efterladt på kamppladsen til at rådne op, eller er blevet kastet ud et andet sted, ved vi ikke, men de skeletter, der er fundet ved Alken enge, er døde 200 år før slaget i 205, så dem er det ikke! 

Man har fundet over 20.000 forskellige stykker udstyr, Nordeuropas største samling af romerske sværd, men man har også fundet den ældste sætning, vi har fra urnordisk. Den lyder:”Nithijo Tawido”, og er ridset ind i et skjoldhåndtag. Arkæologerne regner med, at Nithijo er navnet, og Tawido enten betyder “gjorde” eller “lod gøre”. Det er noget af det ældste nordiske skrift, vi kender til. På Guldhornene, der er 200 år yngre, findes ordet “Tawido” også. 

Mens man - måske - lod de døde fjender ligge og rådne op, tog man de østjyske faldne krigere med til deres landsby og begravede dem med ære.   

                                                    HG   Fund fra ådalen, udstillet som det blev fundet. 

Kilde: Moesgaard museum 

Illerup ådal ligger i det østjyske bakkelandskab lidt syd for Skanderborg. Du kan se den på din højre hånd lige efter afkørsel 51 ved Stilling, hvis du kører mod syd på motorvejen. Det var i 1950, da dalen skulle drænes, så man kunne dyrke mere land, man fandt den store våbensamling. Det tyder på, at Illerup ådal gennem mange år i jernalderen, er blevet opfattet som hellig af lokalbefolkningen.  Det ses bl.a. ved, at der i mosekanten er placeret måltidsofre i lerkar, som er ældre end våbenofringen, men også at der faktisk er ofret våben to gange senere, sidste gang omkring år 400. 

Hvorfor den østjyske hær har ødelagt fjendens våben og kastet det i søen, ved vi ikke, men da forskerne efter næsten 1800 år, en sommerdag i 1950erne, fandt det første stykke metal, havde de ikke regnet med, at det var en del af noget så stort, som det de fandt. 

HG Illerup ådal       

Kilde: danmarkshistorien.dk                                                                                     

Vil du vide mere?https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/vaabenofringen-i-illerup-aadal-ca-aar-205-evt/ 

Besøg Moesgaard museum