Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kongevalget af Christian d. 3

Du har nu gået knap 500 meter, og er nået til 

Kongevalget af Christian 3. 

Du er i Gl. Rye den 4. juli år 1534. Det er en varm dag. 

HG 

 

 

 

 

Skt. Sørens kirke Gl. Rye 

Kilde: historiskatlas.dk 

Kong Fredrik 1. var død 10.april 1533 og valget af en ny konge havde trukket ud, men nu var 8 jyske medlemmer af rigsrådet, 4 jyske biskopper og den menige jyske adel mødt op i Gl. Rye kirke for at vælge en ny konge. 

Det er særligt vigtigt, da valget af Christian 3. til konge af Danmark og Norge var begivenheden, der gjorde danskerne til protestanter i stedet for katolikker, afsluttede Grevens Fejde og sikrede den kongefølge, der har givet os Frederik som kongenavn i stedet for Hans.  

 Chr.3. blev dog først kronet officielt som konge af Danmark og Norge 12. august 1537 i Vor frue kirke i København, på grund af borgerkrigen kendt som Grevens Fejde. Grevens fejde var en borgerkrig om, hvem der skulle regere Danmark efter Fredrik 1.s død.  Skulle det være den afsatte Chr. 2. -søn af kong Hans og nevø til Kong Frederik 1. - eller Frederik 1.s søn Chr. 3.?  

Det er i Grevens Fejde at Skipper Clement leder et bondeoprør mod den jyske adel. 

 Men valget af en ny konge efter Frederik 1.s død havde trukket ud. Problemet var, at Chr.3. var protestant og krævede at Danmark skulle blive protestantisk. Det var kirkens mænd og de største adelsmænd imod, da de ønskede Danmark fortsat skulle være katolsk. Men der skulle vælges en ny konge ellers risikerede særligt den jyske adel at skipper Clements oprører ville vinde og overtage adlens godser og indsætte Chr.2. Som konge. Så de jyske adelsmænd tvang valget af Chr.3. i gennem.  

Grevens fejde endte i år 1536 ved at Christian 3., med Johan Rantzau som hærfører efter et års belejring indtog København, og dermed endte Grevens Fejde. 

Chr. 3. gennemførte Reformationen i 1536. Danmark var ikke længere et katolsk land. Nu var vi protestanter, og kirken mistede sin magt over det enkelte menneske og frisatte kunst, videnskab og kultur.  

Che. 3. lukkede alle klostrene og det blev bl.a. enden på Øm Kloster og Gl. Rye kirkes storhed, men Hørning overgik fra at være kirkegods under Øm Kloster til at blive krongods under kongen. 

Chr. 3 regerede til 1. januar 1559. 

 

HG  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian d. 3.  

Kilde: https://dnm.dk/wp-content/uploads/2014/05/DNMSKOLE_Chr.-III-766x900.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lavet af Kia Louise Nørtoft Rasmussen