Du er nu nået 1320 meter og er nået tilbage til år 793
Vikingetiden
I dette år siger vi, at vikingetiden startede. Ikke fordi vi ved det, men fordi det er første gang i historien, at vi hører om vikingerne. Det skyldes, at det engelske kloster Lindisfarne blev overfaldet og plyndret. De munke der beskrev overfaldet, skrev at det var vikinger, der havde plyndret klosteret. Jernalderen var forbi, og vikingetiden var begyndt. Betydningen af ordet “viking” er usikker. Det kan enten betyde: “En person fra Vik” der ligger ved Oslo i Norge, eller “en søkriger eller sørøver”
Vikingetiden har ikke kun en fast start, den har også en fast afslutning. Vi siger, den sluttede i år 1050. I virkeligheden kan vi hverken sige at den startede eller sluttede så præcist, men når vi siger den sluttede i år 1050, er det fordi, der begyndte Svend Estridsen sine kirkebyggerier, der markerede overgangen til kristendommen, og afslutningen på den nordiske mytologi og troen på Thor og Odin, som var vikingernes guder.
Kilde: tv2oestjylland.dk
Vikingetiden var en tid, hvor vi sejlede ud for at handle, plyndre eller erobre nyt land. Forudsætningen for det var uden tvivl skibene. Vikingernes skibe var stærke og hurtige, og samtidigt stak de ikke ret dybt. De kunne dermed sejle tæt på land eller op ad floder og åer. Vikingerne var dygtige til at finde vej over havet, og det kombineret med evnen til hurtigt at bringe en stærk hær frem gjorde, at Danmark på et tidspunkt herskede over Norge, England, Færøerne, Grønland og Island. Således er den danske konge Knud den Store, der døde i 1035, begravet i Winchester i Sydengland, hvor han var konge ved sin død.
Det er også i vikingetiden, at Danmark bliver samlet som land og de første byer opstår - Hedeby – Ribe og Aros(Århus).
Igen er skibene afgørende, for uden en stærk og hurtig flåde, kan kongen ikke kontrollere et vandfyldt land som Danmark. Byerne opstår dog på grund af skibenes anden funktion – nemlig handel. En by skal ligge med adgang til havet, så handlen kan vokse, men også med en stærk vold omkring, for der kunne komme norske vikinger forbi. Århus blev fx angrebet af norske kong Harald Hårderåde i 1050 – byen holdt stand, men alt udenom blev brændt af.
Ingen anden tid i danmarkshistorien rammer så meget ind i vores nationalfølelse, og ordet forbindes generelt med noget modigt/tappert og stærkt fx vinterbadere 😉
Gad vide hvad dem, der fik besøg af vikingerne, syntes?
Kilde: nyhedscentrum.dk
https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/vikingetiden-800-1050/
https://danmarkshistorien.dk/perioder/vikingetiden-ca-800-1050/
Besøg Moesgaardmuseum