Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Gravhøje i jernalderen

GRAVHØJE I JERNALDEREN  

  

Du har nu gået 2150m, og er nået til 100 år f.Kr. Du er nået til midt i jernalderen. Den tid kaldes også for: førromersk jernalder. Igennem jernalderen ændres måden vi begraver folk. I jernalderen begyndte de at gå væk fra de store gravhøje, som blev brugt i bronzealderen. En gravhøj i jernalderen er ofte omgivet af græs. De er fredet pga. den historie de har, men langt de fleste er pløjet over og væk. I den ældste jernalder bliver den døde brændt og bisat i en lille høj ofte kun 1 m høj. Efterfølgende bisættelser skete enten i højen, rundt om højen eller i en ny høj.  

HG Små jernalderhøje fra Donbæk ved Frederikshavn. 

Kilde: https://slks.dk/fileadmin/_processed_/6/4/csm_Donbaek_marklille_4637438d6c.jpg  

 

 I romerske jernalder fra år 1 –400 begynder vi igen at begrave enkeltpersoner i store gravhøje. Vi må antage, det er meget betydningsfulde personer. De døde bliver ikke længere brændt, men gravlagt. Årslevgraven er en sådan gravhøj. 

Årslev graven: I den grav lå der to skeletter ved siden af hinanden, men kun en af dem havde gaver med. Det er en kvinde, og hun har bl.a. fået bronzefade, spande, en sølvske, en krystalkugle og et smykkesæt med sig. Man tror den anden må have været træl. En træl er en, der er blevet taget til fange som slave. 

  HG

     Gravgaver fra Årslevgraven på Fyn                                                                                Kilde:  https://natmus.dk/typo3temp/assets/images/csm_AArslevgraven_03_4dffb5da…;

 

Museum Skanderborg har lavet en udgravning ved Herredsvejen. Det er også der, hvor de har fundet Vikingen fra Fregerslev. På den nordlige side af vejen er der fundet en gravhøj fra jernalderen. Der blev fundet tre grave. En jordfæstegrav, som indeholder ubrændte lig, en brandplet, som indeholder brændte lig, og en urnegrav, som indeholder et brændt lig i en urne. Alle kom fra den yngre jernalder. Gravene er simple lerkar, men en enkelt var smukt dekoreret. Forskellige. Gravhøjen du kan se fra motorvejen lige før afkørslen til Stilling, er også fra jernalderen. Nogle af de største fund i gravhøje er toiletsager. Der var mest i mænds grave. Der er også fundet ringe og dolke. 

 

Kilder jeg har brugt: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/leksikon/gravhoeje 

https://da.wikipedia.org/wiki/Gravh%C3%B8j 

https://www.nordfjends.dk/bronze-jernalder-og-vikingetid.htm 

http://www.fortidsmindeguide.dk/Jernalderen.44.0.html