Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Jernalderen

Du har gået ca1620m, og du er nu i slutningen af jernalderen. 

Jernalderen: 

Jernalderen startede ca år 500.f.vt. og blev afløst af vikingetiden ca. år 800. I jernalderen begyndte man at anvende jern i stedet for bronze og flint. Man begyndte også at bygge større landsbyer og bo flere sammen. Jernalderen er indelt i tre perioder: førromersk jernalder (500 .f.vt.- år 1), romersk jernalder(år 1-400), germansk jernalder(år 400-793) 

I jernalderen begyndte man at lave våben af jern, fordi det var mere holdbart og langt billigere. Bronze kom fra Sydeuropa, derfor var det også meget svært at få fat i. Det var nemmere at at få jern, fordi det fandtes i de danske moser. 

I jernalderen boede man i langhuse. Man holdte også husdyr inde i huset om vinteren. Man har fundet en landsby med tolv huse. Der kunne bo optil 50 mennesker i en landsby. Det er første gang i historien at folk begyndte at bo så mange sammen. 

HG kopi af jernalderhus konstrueret ved Moesgaard 

Kilde: Wikipedia.org.  

Man ofrede også rigtig mange mennesker til guderne i jernalderen, fordi man mente, at guderne krævede liv for at vise velvilje. Man ofrede mennesker og ting til guderne i moserne. Der er fundet mere end hundrede moselig fra jernalderen. ( læs mere ved stolpen om Grauballemanden) 

I jernalderen troede man at der i moserne var en slags portal ind til gudernes verden fra menneskernes verden. Man ofrede ting til guderne for at få en god høst og kvinderne gav små gule ringe til guderne for at blive gravide.  

Info om udgravninger fra jernalderen: 

Fra udgravninger kan man se, hvordan landsbyerne flytter sig indenfor et lokalområde. Man kan også se, at landsbyerne voksede. Landsbyerne flytter sig indenfor lokalområderne efterhånden, som den nærliggende jord udpines, og bebyggelsen forfalder. Der er mange byer, som stadig ligger der. hvor jernalderbyen lå, og Hørning er en af dem.  

Omkring Hørning er der flere levn fra denne tid. Fx udgraves der nu (2019-2020) ved Herredsvejen og ud mod motorvejen. Billedet er fra en af de udgravninger. 

HG  

To af udgravningens arkæologer står her inde i resterne af det der en gang var et lille hus fra yngre jernalder. Stolpehullerne er her markeret med mel. Foto: Museum Skanderborg 

Man har også fundet ud af, at man i jernalderen genbrugte våben fra stenalderen som stenøkser. Økserne blev set som tordensten i jernalderen. Man puttede stenøkserne i gravhøjene. Det gjorde man, fordi man i jernalderen troede, at stenøkserne blev lavet under et lynnedslag. Derfor kaldte man dem for tordensten. Man lagde dem i gravene, for at tordenstenene skulle passe på den afdøde.  

 

 

Hvis du vil vide mere: https://www.museumskanderborg.dk/ark%C3%A6ologi