Egtvedpigen
Du er nu kommet 3390 år tilbage i tiden til år 1370 f.v.t. Du er midt i Bronzealderen. Du skal nu høre om egtvedpigen, som netop nu en sommerdag bliver begravet.
Egtvedpigen er et berømt gravfund fra bronzealderen. Det er et af de bedst bevarede fund primært på grund af den velbevarede klædedragt, som har givet ny viden om Danmarks fortid. Fundet blev gjort i 1921 og er udstillet på Nationalmuseet.
Kilde: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fskole%2Fh…;
Hendes grav
Hendes tænder afslørede at hun var 16-18 da hun døde. På kroppen bar hun en kort bluse med et knælangt skørt lavet af snore. på maven bar hun en bælteplade af bronze udsmykket med spiraler. Om hver arm har hun haft en tynd bronzering og en lille ørering. Hun havde også fået en kam af horn, en syl og et hårnet med sig i graven. Nede ved hendes fødder lå en lille spand af bark. I den spand har der været en form for øl. Men i kisten var der en lille tøjbylt med brænde børneknogler fra et 5-6-årigt barn. De børneknogler var højst sandsynligt hendes lillesøster, men det kunne også være et menneskeoffer.
Selvom vi regner Egtvedpigen som indbegrebet af en dansk kvinde, så viser en Strontiumanalyse af bl.a. hendes hår og negle, at hun er opvokset i Sydvesttyskland, og først kommet til Danmark kort før hun døde.
Højen hun blev gravsat i har været 4 m høj og 22 m i omkreds. Højen du kan se i dag, er en rekonstruktion, for Egtvedpigen blev fundet i 1921 da en landmand, der var ved at fjerne højen, stødte på den egetræskiste hun lå i. Arkæologer blev tilkaldt og sendte kisten til København. Kisten blev åbnet og viste resterne af en pige, der var blevet gravlagt på et koskind og en røllike-blomst gjorde det muligt at fastslå, at begravelsen er foregået om sommeren. En dendrokronologisk analyse egetræskisten gør det muligt at fastslå, at træet er blevet fældet i år 1370 f.v.t.
Bronzealderen varede fra 1.700 - 500 f.v.t. og i de ældste knap 800 år byggede man kæmpehøje. Borum Eshøj og Jelshøj v/ Århus, Trehøje på Djursland og selvfølgelig Egtvedpigen er eksempler på det. Gravene var oprindelig kun til én eller få personer, som blev gravlagt i kister af eg. Man har givet den døde rige gravgaver med, men i den sidste tid af Bronzealderen begyndte vi at brænde de døde, skikken med rige gravgaver aftog, og urnerne blev sat ind i højene. Der blev bygget op mod 50.000 gravhøje i Bronzealderen - måske flere.
Egtvedpigens høj
Kilde: https://natmus.dk/typo3temp/assets/images/csm_egtvedpigenshoej_01_055abaf522_e8384072a5.png
https://videnskab.dk/naturvidenskab/ny-forskning-udfordrer-egtvedpigens-herkomst