Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Gravhøje i bondestenalderen

Du har nu gået 3.720 meter og er nået tilbage til år 1.700 før vor tidsregning. Den tidsperiode du går ind i hedder bondestenalderen. 

På denne side kan du læse lidt om, hvordan man begravede mennesker i bondestenalderen 

I bondestenalderen udvikles nye måder at sende de døde afsted. Der var tre måder at begrave mennesker i bondestenalderen. Man brugte langhøje, stendysser og jættestuer. Det skal sikkert forklares med, at vi som landbrugere, blev boende samme sted, og en gravhøj kunne vise både styrke – vi kan bygge sådan en – og at vores forfædre var her, så vi har boet her længe - området tilhører altså os.  

Langhøje er den ældste begravelsesmetode af dem, vi betegner som gravhøje. De er bygget ml. 4000 – 3400 f.vt. og har været op til 90 m lange og gået øst/vest. De bestod at et langt kammer af træ, hvor der har været en eller to grave. I Rude strand langhøjen var der to. Selve kammeret har været dækket af jord. De har været for de fine personer som en høvding eller en kriger. 

 HG  

Langhøj fra Rude strand ca 3500 f.vt. (http://www.fortidsmindeguide.dk/uploads/pics/pic_00dba3.jpg ) 

Omkring 3500 f.vt. begynder man at bygge gravkammeret i store stenblokke. En stendysse, som er tre/fire store sten med en overligger, hvor man så blev lagt ind. Udenom var der en væg af sten. I begyndelsen var det enkeltmandsgrave, men efterhånden blev højene bygget større og brugt til flere begravelser. Stenene har været dækket af jord, og har været enten en runddysse eller en langdysse. Jorden er forsvundet gennem tiden, og har efterladt de karakteristiske stenmonumenter, vi kender. I dag har vi ca. 2300 tilbage. Oprindelig har der sikkert været 10 gange så mange. 

HG https://natmus.dk/typo3temp/assets/images/csm_langdysse_02_370b57fb7e_b…;

 

HG 

Stendysse fra Poskær på Djursland v/Knebel ca.3300 f.vt.  http://www.fortidsmindeguide.dk/uploads/pics/pic_34_3.jpg 

 Jættestuer, er som det fremgår af navnet, de største grave fra stenalderen. De er alle lavet i en fhv. Kort periode ca. 3300 – 3150 f.vt. Til gengæld blev de brugt helt op og lidt ind i bronzealderen. Jættestuen er omgivet at sten. Der er en lang gang, der fører ind til selve gravkammeret. Det er hele har været dækket af en høj af jord. De døde er blevet lagt ind med gravgaver, og man kan se, at de er blevet flyttet rundt på, efter de var blevet til skeletter.  Jættestuerne vidner om stor byggekunst. De største sten har vejet op til 20 tons, så hvordan har de flyttet dem i stenalderen?  

HG HG   

På bunden af en jættestue ved Kyndeløse i Horns herred fandtes mange menneskeknogler liggende hulter til bulter. (https://natmus.dk/typo3temp/assets/images/csm_Jaettestue-Kyndeloese-kno…;)  

Kong Svens høj på Lolland ( http://denstoredanske.dk/@api/deki/files/87644/=daol-1-304.jpg?size=webview ) 

 

Vil du vide mere? 

http://www.fortidsmindeguide.dk/Rude-Strand.bs017.0.html   /  http://www.fortidsmindeguide.dk/Poskaer-Stenhus.bs013.0.html  / https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/bondestenalderen-4000-fkr-1700-fkr/langhoeje-dysser-og-jaettestuer/grave-af-sten/